maanantai 20. toukokuuta 2013

SM-viikonloppu

Viikonlopun SM-sprintti ja SM-erikoispitkä tavallaan päättivät kevään kilpailukauden. Pääpaino alkaa jo nyt olemaan treenissä, vaikka jäljellä on vielä parit keskimatkan kilpailut ja Jukolan Viesti ennen varsinaista kesän harjoittelujaksoa.

Lauantain SM-sprintti kilpailtiin Mikkelissä. Tiesin, että A-finaalipaikka tulee nappisuorituksella. No, tein reilu 15 sek virhettä ja A-finaali jäi 12 sekunnin päähän. Suoritus kuitenkin tyydyttää ja 12 sekuntia on kuitenkin se verran selvä ero, ettei se ihan mahdottomasti harmita. Karsinnan nopeimmalle hävisin 1min22sek eli kisa oli aika tasainen.

B1-finaalissa oli tarjolla säksätystä runsasrastisella radalla ja homma pysyi aika hyvin hanskassa lähes loppuun asti. Siellä kuuluisassa lopussa tuli kuitenkin 15 sekunnin tyhmä kierto, kun A) katsoin rastimääritteen väärin ja B) tein vielä uskomalleni rastipisteelle väärän reitinvalinnan. B-finaalissa irtosi 10. sija ja tappiosekunteja nopeimpaan verrattuna kertyi 49. Meikäläisellä ei siis ollut mitään asiaa siihen vauhtiin.

Sprinttikisojen saldo on silti tyydyttävä. Periaatteessa sijoituin SM-kilpailussa sijalle 60, mikä nyt ei ole kummoinen, mutta kokonaisuudessaan suunnistus toimi melko hyvin ja suoritukset olivat kelvollisia. Sitten kun vaikkapa 5000m ratatestin ajasta saa 3min pois, niin voi nimikin olla tulosliuskalla vähän eri paikassa kuin nyt - vaikka tekisi sen 15sek virheen.

Sunnuntaina kilpailtiin SM-erikoispitkä ja pääsarjassa oli tarjolla 23,7km rata. Etukäteen ajattelin, että 3 tunnin alitukseen voi olla varmastikin tyytyväinen.

Kisa lähti letkajenkassa liikkeelle, enkä oikein tiennyt, mitä vauhtia lähtisi liikkeelle. Kun letka ensin karkasi ja keskusrastin jälkeen hajosi, piti alkaa itsekin suunnistaa.

Ensimmäiset lenkit olivat itsellä lyhyitä, minkä myötä pääsin seuraamaan viereltä Muukkosen, Ikosen ja kumppaneiden vauhtia. Parissa ensimmäisessä kartanvaihdossa olin kymppisakissa muutaman minuutin kärjestä, mutta viimeisessä kartanvaihdossa olinkin sitten yksin, ilmeisesti sijalla 18. Loppulenkkiä kerkesin kulkemaan aika pitkään, ennen kuin näin ketään pääsarjalaista.

Vikan pitkän välin alussa reilu 5km ennen maalia alkoi mies hyytymään ja Saaren Toni juoksi tiellä heittämällä ohi. Kolme kilsaa ennen maalia homma meni kävelyksi, ja pari kilsaa ennen maalia Eikan letka otti kiinni ja meni ohi. Uhosin vanhemmalle Taivaiselle pysyväni siinä letkassa, mutta eipä tainnut mennä kuin minuutti, eikä näkynyt enää ketään. Vikalla 1,5km:llä hävisin Eikalle 6minuuttia.

Maaliin tulin ajassa 3.16.34 ja sijalla 22. Voittajalle eli Lakasen Jonnelle hävisin yli 38 minuuttia. Eihän tuohon ihan tyytyväinen voi olla, kun vauhti hidastui radikaalisti jo 18-19 kilometrissä, mutta ihan mukiinmenevä suoritus ensimmäiseksi pääsarjan erikoispitkäksi kuitenkin.

Seuraava tärkeä kilpailu on Jukolan Viesti, mutta katse on jo kesän harjoittelussa ja syksyn SM-kilpailuissa; pitkässä ja yössä. Nyt siis palaudun. Sitten lähden treenaamaan.