Mistä kaikki alkoi?
Syksyllä 2012 opiskelin vielä Vierumäellä hierojaksi. Kouluumme saapui vyöhyketerapeutti, joka piti teemapäivää "sivutieteestään". Päivän lopuksi hän arvioi jokaisen halukkaan terveydentilaa ja meikäläisen kohdalla hän tarttui (kuvaannollisesti) kasvojeni akneen. Hänen mukaansa akne kertoi suolisto-ongelmasta. Sitä aiheuttivat erityisesti vilja- ja maitotuotteet.
Pikkuisen siinä pohdittiin ja keskusteltiin. Kerroin mm. antibioottien heikentyneestä vaikutuksesta (siis aknen suhteen). Lopulta vyöhyketerapeutti kertoi tiukasti ohjeet siitä, miten lähtisin tästä tilanteesta etenemään:
- maito- ja viljatuotteet pois ruokavaliosta
- antibiootit pois
- maitohappobakteerit mukaan ruokavalioon
Lähdin kokeilemaan. Päätöstä helpotti se, että meikäläisen tuolloinen kummihierottava Eve, lajina vaparifitness, sattui olemaan samoilla linjoilla asiasta. Mitä mää nyt tiedän, niin fitnessurheilijat ovat melko tarkkoja siitä, mitä pistävät suuhun.
Kokemukset
Okei. Kokeilu alkoi. Ja se on oikeastaan jatkunut tähän päivään asti - nyt jo puolitoista vuotta. Keväällä 6kk aloittamisen jälkeen alkoi tuntemaan kroppaansa paremmin, pikku hiljaa siis. Viime syksynä vuoden kohdalla aloituksesta tiesin jo, että jos syön gluteeni- tai maitopainotteista ruokaa, niin aknen huippu on n. 3 päivän päästä ja naama on taas normaali noin viikon päästä. "Nykyään tiedän lähes varmasti jokaisen mahasta kuuluvan murinan syyn" eli koko ajan tietoisuus kropan tapahtumista lisääntyy, mikä on oikeastaan aika jännää. Seuraavassa vähän lisää omia kokemuksia.
1. Olin syksyn 2012 jälkeen ensimmäistä kertaa kipeänä keväällä 2013, kun lähdin Jusun luokse treeniviikolle ja söin siellä normaalia ruokaa. Treenipiikki tai matkailu? Ehkä. Mä uskon, että ruoka oli yksi vaikuttavista tekijöistä sairastumiseen.
2. Seuraavan kerran olin yli 2 päivää levossa sairastumisen takia suurin piirtein vuosi edellisen jälkeen, kun lähdin treenireissulle Lappiin. Eli siis sairastuin flunssaan muutamaksi päiväksi täysin samasta yhtälöstä: normaali ruoka, treenin lisääntyminen ja matkustus. Ja jos joku ei tajunnut, niin tää flunssa oli mulla viikko sitten sen kolmiviikkoisen Lapin reissun päätteeksi.
Sanotaan näin, että on sitä reeniä ennenkin lisätty ja on tässä ennenkin matkustettu. Sairastumiset johtuivat 99% varmuudella maito- ja gluteenipitoisesta ruoasta, sanon minä. Enkä muuten tee kolmatta kertaa samaa virhettä. Seuraavalla reenireissulla syödään pelkästään sitä oikeaa ruokaa.
Maito ja gluteeni eivät ole ainoita, jotka tuottavat ongelmia, vaan myös sokeri tekee hallaa vatsalle:
3. Viime syksynä Halikko-Viestin jälkeen söin mielestäni itselleni sopivan karkkipussin (150g) melko tyhjään vatsaan. Siitä hetkestä seuraavat 3-4 päivää (toki normaalilla ruokavaliolla) oli masu aika sekaisin.
4. Lisäksi tässä on ollu perheessä ja seurassa vähän kaikennäköistä sairastelua viimoisten vuosien aikana. Ittellä sairaspäivät tosiaan bakteeri- ja virustautien vuoksi noin 5kpl/vuosi.
Miksi?
Mun mielestä tärkein pointti koko hommassa on tämä: mm. maito ja viljojen gluteeni lisäävät "matalan tason tulehdusta, jonka yhä enenevissä määrin katsotaan olevan länsimaisten kroonisten tautien aiheuttajana". Tähän kohtaan voisi sepustaa muutaman kirjan täyttä asiaa, mutta lyhennän hieman. Urheilijan kannalta asia on yksinkertainen: kun jättää viljat ja maidon pois, matalan tason tulehdus vähenee ja vastustuskyky nousee. Suosittelen.
Kaksi eniten lukemaani sivustoa, joista löytyy myös ne kaikki perustelut ja argumentit:
HelsinkiPaleo - oikeastaan ainoa kohtaamani ja sitä kautta paras paleoruokavaliosta kertova sivusto, jossa löytyy perusteluja myös maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon melko kattavasti (paleossaruokavaliossa on toki paljon asioita, joita en ole itse vielä kokeillut tai omaksunut)
Olli Sovijärvi - lääkäri, joka tietää ravinnosta jo aika paljon ja tukee paleon ideaa
Ootko varma ettei 5 kpl/vuosi sairasteluja johdu juuri ruokavaliostasi?
VastaaPoistaHyvä pointti. Sikäli kyllä, että ne sairastelut on tulleet justiinsa sen jälkeen, kun maidoton/gluteeniton on vaihtunut normaaliin ruokaan. Toki tässä tapauksessa vaikuttaa sekin, että yleisesti ottaen kroppa saa jotain uudenlaista, eikä ole välttämättä ihan tottunut siihen.
VastaaPoistaTotta on myös se, että esimerkiksi paleoruokavaliolle ryhtyneet ovat kohdanneet aika paljon ongelmia. Mutta itte syön esimerkiksi hiilareita paljon, koska en jotenkin usko, että kestävyysurheilijan kone kävisi tarpeeksi hyvin rasva- ja protskupainotteisella ruoalla.