torstai 23. syyskuuta 2010

Ihan pimeetä..

Nyt alkaa viimeisilläkin Sm-yöhön valmistautujilla lyhyt yösuunnistusputki. Kaikki eivät tietekään valmistaudu koko kisaan, eivät taida edes lähteä. H20-sarjassa Sm-keskimatkalla ilmoittautuneita oli reilu sata. Nyt ilmoittautumisajan puitteissa Sm-yön nimilistalle on ehtinyt ainoastaan 60 nimeä. Sääli..suunnistuksen hienointa muotoa ajatellen.

Yökuppi käytiin eilen Hälvälässä. Viime kauden osakilpailun myötä ko. kartalle oli jäänyt legendaarinen maine. Omista koukeroista päätellen taisin lähteä vähän sellaisella asenteella, ettei siellä vain pysty suunnistamaan. No, tuurilla selviydyin kohtalaisesti melkein puoleen väliin..

Reittihärveli

K-1
Tietä pitkin muiden mukana..hairahduin metsään liian aikaisin. Halusin välttämättä ottaa omaa uraa. Toinen notkoista on kuitenkin 1. rastin notko. Löytyy hyvin.
1-2
Esan peesissä ison supan oikeaa reunaa. Pienen pysähdyksen jälkeen menen nenää pidemmälle. Rasti löytyy. Matikainen leimaa juuri ennen minua.
2-3
Loppui suunnistaminen. Nopeasti katselen, että notkelmaa pitkin pääsee ainakin rastivälin puoliväliin asti. Otin sitten vielä väärän notkon..
3-4
Juhon kanssa päätettiin suunistaakin vähän. 4. leimasin löytyy ilahduttavan hyvin.
4-5
Tuurilla rastille. En tiennyt yhtään, missä olin. Letkaa oli vielä sen verran, että pakko sen rastin siellä jossain oli olla.
5-6
Mittasuhteet alkavat hämärtymään yhä pahemmin. Käyrät tuntuvat isoilta, ja polun jälkeinen harjannekin tulee ikuisuuden päästä vastaan. Menen sekaisin. Lopulta löydän yhden pitkulaisen supan, jonka reunalla kuoppa saattaaisi olla. Ei ollut, vaan todennäköisesti olin jossain polulla ja 200m rastista ohi.. KSK:n Ternola mukanani..Rasti löytyy tuurilla, kuitenkin reilun 5min pummin jälkeen.
6-7
Suunta, pitkä päätyyn ja perään.. Sopivasti osuin pitkulaiselle harjanteelle, joka vei järjettömän isolle supalle. Sen jälkeen en tiennytkään, missä menin. Katselin kompassia ja etsiskelin pitkulaisia harjanteita ensin juoksualustaksi ja sen jälkeen kartalta. Paikansin itseni kivikolta, mutta en löytänyt rastia kuin vasta parin minuutin etsiskelyn jälkeen.
7-8
Kisan helmi: Tarkoitus lähteä kiertämään oikealta käyttäen hyväksi isoa suppaa. Suunnalla poikittaisten polkujen väli ja sitten rasti "tulisikin jo vastaan". Kadotin itseni aika nopeasti.. Pudotin mielestäni isoon suppaan ja katselin vain kompassia.. Noin 5min päästä huomasin että vilkuilin kompassin eteläneulaa.. Päättelin, että etelässä oleva hakkuu ei voi olla kaukana.. menin siis sen kautta polulle, jota pitkin aina rastin läheisyyteen. Siinä onnistuin, mutta rastinotto tökki yhä.
8-9-M
Kävelin ja juoksin, kunnes maali tuli vastaan. Hälvälä voitti puhtaasti 9-0.

Minulle suppamaasto tuntuu olevan aika ylitsepääsemätön. Käyriä täytyy siis vaan harjoitella.. Tänään Am-yössä tuskin on yhtä vaativa maasto. Eli siis jotain polkurikkaan avokalliomaaston tapaista.. Ensi viikon yökupissa käyn todellakin ottamassa revanssin Sm-keskimatkan maastosta!! Siellä taas yhteislähtö ja vaativaa suunnistusta. Puolentoista viikon päästä on sitten Sm-yö. Tiedossa todella nopeaa avokalliomaastoa.

Niiin, ja kyllä mä vielä teen ittestäni sellasen yösuunnistajan, että kelpaa pistää Jukolan ja 10milan pimeisiin öihin suunnistamaan. Se on varma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti