perjantai 24. syyskuuta 2010

Uutisia

Hyvää huomenta.

Suunnistavan Uudenmaan aluemestaruuksista suunnistettiin 23. syyskuuta, tällä kertaa yösuunnistuksen muodossa. H20-sarjassa suvereenin voiton vei kauden aikana muutamasti väläytellyt Mäntsälän Urheilijoiden Tapani Mäkinen. Hän käytti 7,1km:n radalla aikaa 57.23. ja voitti toiseksi tullutta HS:n Laaksoa lähes kymmenen minuuttia. "Toki rankikärjen puuttuminen teki voitosta helpomman, mutta lähes kymmenen minuuttia?! Se on itsellenikin yllätys. Paikalla oli kuitenkin mm. HS:n Mikkola."

Yösuunnistusta ihannoiva Mäkinen kertoo voiton takana olleen maltillinen ja viisas eteneminen. "Tiesin, että tämän pituisella matkalla kerkeää tekemään virheitä, joten lähdin alusta asti tekemään rauhallista ja varmistelevaa suoritusta. Tietyissä paikoissa varmistelulla tuli takkiin puolikin minuuttia, mutta se kannatti."

Mäkinen pitää suoritustaan hyvänä yösuunnistus'vetona'. "Sain pidettyä kurissa itselleni kuvaan kuuluvat suuntavirheet ja epävarmuuden. Puskaisimmalla alueella olevaan apukäyränotkoon tuli minuutin virhe. Aivan radan lopussa lähdin sotkemaan pikkupolkuja, vaikka olisi pitänyt käyttää isompaa polkua enemmän hyväksi. Siinä tuli kahden minuutin virhe. Se harmittaa, vaikka sijoituksia se ei ratkaissut."

Ylimääräisen hiuspehkon AM-kisoihin poistanut Mäkinen lähtee puolentoista viikon päästä Sm-yöhön metallimielellä. "Todella monta kertaa olen itselleni osoittanut, että osaan homman. Keskittyminen pitää vain kohdentaa olennaiseen, eli suunnistukseen. Muut urheilijat tai hyvät sijoitukset eivät saa pyöriä mielessä. Yöllä monet sortuvat virheisiin, joten jopa keskinkertainen suoritus saattaa riittää plaketille eli TOP 10:een. Joka tapauksessa lähden kisoihin taas nauttimaan."

Reittihärveli

24.9.2010


Tällä kertaa, hyvää päivää.

Vuonna 2011 ei järjestetä suunnistuksen Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuja. Päätöksen teki järjestäjämaa Ruotsi, mitä todennäköisimmin muiden maiden suostumuksella.

Toimitus tavoitti huipulle pyrkivän MU:n Mäkisen kotoaan tietokoneen äärestä - ylimenokautta pitämästä. "Henkilökohtaisesti tämä on tietenkin pieni pettymys. Kuten Norjalainen huippusuunnistaja Olav Lundanes totesi, PM-kisat ovat hyvä näyttöpaikka vielä huipulle pyrkiville nuorille aikuisille. Tosin, PM-kisoista aiottaneen luopua kokonaan vuonna 2013, joten en pääsarjalaisena pääsisi tällaisiin kuitenkaan. Näin on luullakseni asian laita. Tapauksen taustoja en joka tapauksessa tunne kovinkaan hyvin, joten en halua ylimalkaisesti ruveta haukkumaan ketään.."

Nuorille lupauksille järjestetään PM-kisojen sijasta maaottelu. "Ne tietenkin kiinnostavat. On erinomaista, että kuitenkin vielä juniorisarjoissa oleville tarjotaan muitakin maan edustusmahdollisuuksia, kuin vain EM- ja MM-kilpailut."

Pian Urheilukoulussa asepalveluksensa aloittava Mäkinen on jo asettanut ensi kaudelle tavoitteensa. "Treeniseuran laadukkuudesta ei ainakaan ole Urheilukoulussa puutetta. Kaksi ikäluokkani parasta, Heinaro ja Mikkola. Uskon, että tuleva harjoituskausi kehittää minua eteenpäin enemmän kuin muut tähän mennessä yhteensä. Siksi ensi kauden tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin nuorten MM-kisat Puolassa."

Pidempiaikaisia suunnitelmia kysyttäessä Mäkinen vastaa määrätietoisesti: "Urheilukoulun jälkeen opiskelupaikka Jyväskylässä liikunnalla tai Joensuussa biologialla kiinnostavat, erityisesti seutujen suunnistustoiminnan vuoksi." kertoo Mäkinen viitaten Vaajakosken Terään ja Kalevan Rastiin. "Joka tapauksessa tarkoitus on hivuttautua Suomen ja maailman terävimpään kärkeen aina vaan suurempien kisojen kautta, nopeasti mutta tarpeeksi varmasti." lopettaa Mäkinen rentoutuen The Scriptin tahdissa.

24.9.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti